S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Z gensko terapijo nad kožnega raka

Onkološki inštitut v Ljubljani je postal prvi nosilec dovoljenja za klinično preizkušnje zdravljenja kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo v Sloveniji. Pri genski terapiji se namesto zdravil uporablja gene, zdravita pa se že prva dva bolnika.

Z uspešnim zaključkom projekta SmartGene.Si smo korak bliže k zdravljenju kožnih tumorjev glave in vratu z gensko terapijo. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je odobrila izvajanje klinične študije, kar pomeni, da se bo uspešnost genske terapije lahko preverjala na ljudeh. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana so v sklopu projekta pripravili zdravilno učinkovino in zdravilo za klinično študijo, že začeli s klinično študijo in v študijo vključili in zdravili prva dva bolnika po protokolu kliničnih študij. Slovenija bo poleg ZDA tako postala druga država na svetu s klinično študijo za preizkušanje genskega zdravila z zapisom za imunsko molekulo interlevkin-12 (IL-12) proti raku.

Glavni cilj genske terapije je v celico vstaviti funkcionalni gen, ki se v celici prepiše v terapevtski protein, ki deluje kot zdravilo. Geni se vstavijo v celice v obliki vektorjev, kot so virusi ali plazmidna DNK, vnašajo pa se z različnimi tehnikami, med katerimi se pogosto uporablja elektroporacija predvsem za plazmidne vektorje. Kot eden izmed dosežkov projekta je razvit tudi prototip naprave za elektroporacijo.

Projekt se je zaključil letos septembra, poleg Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je prijavitelj projekta, pa so sodelovali še COBIK, Iskra PIO in JAFRAL ter Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL), kot soizvajalca projekta pa tudi Veterinarska fakulteta UL in Klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (ORL Klinika).

Več preberite TUKAJ.

Upravičenec: Onkološki inštitut  Ljubljana  
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev:  2.736.285,00 evrov

EU prispevek:  1.998.414,50 evrov


Avtor fotografij: Onkološki inštitut Ljubljana